چک
چک به دو طریق قابل پیگیری است:
1- کیفری: با توجّه به قانون صدور چک، دارندهی چک میتواند بعد از دریافت گواهی عدم پرداخت از بانک، به طرفیّت صادرکنندهی چک، اقدام به طرح شکایت کیفری کند. اما طرح شکایت کیفری منوط به این است که، دارندهی چک مواعد شش ماهه را رعایت کرده باشد. یعنی؛
اوّلاً: ظرف شش ماه از تاریخ صدور چک، برای وصول وجه آن به بانک مراجعه کرده باشد؛
ثانیاً: بعد از مراجعه به بانک و دریافت گواهی عدم پرداخت، اقدام به طرح شکایت کیفری کند.
توجه: شکایت کیفری فقط علیه صادرکنندهی چک امکانپذیر است و بنابراین علیه سایر اشخاص، یعنی ضامن و ظهرنویس، نمیتوان اقدام به شکایت کیفری کرد.
همچنین براساس اصلاحات قانون صدور چک در سال 1382؛ چکهای وعده دار، بدون تاریخ، سفید امضاء، مشروط، و بابت تضمین انجام معامله، فاقد جنبهی کیفری اعلام شده است و در صورت اثبات، صادرکنندهی چک قابل تعقیب کیفری نیست. (مادّهی 13 قانون صدور چک).
2- حقوقی
وصول چک برگشتی از طریق حقوقی، خود به دو دسته تقسیم میشود:
1-2 دادگاه حقوقی: در این مورد نیاز تنظیم دادخواست است. همچنین از آنجا که ظهرنویسان و ضامنین دارای مسئولیت تضامنی با صادر کننده چک هستند، میتوان آنها را طرف دعوی قرار داد.
2-2 اجرای ثبت: از آنجا که چک در حکم اسناد رسمی و لازم الاجرا است، میتوان به اداره ثبت اسناد و املاک مراجعه نمود. اداره ثبت اقدام به صدور اجرائيه جهت ابلاغ به بدهكار مینماید تا ۱۰ روز از تاريخ ابلاغ بدهي خود را بپردازد و در صورت عدم پرداخت، طلبكار میتواند اموال قابل بازداشت بدهكار را به اداره ثبت معرفي كند و اداره ثبت پس از بررسي اموال مورد نظر و طي مراحل قانوني، اموال را فروش رسانده يا در قبال طلب بستانكار، اموال مذكور را با اخذ حقوق دولت به وي واگذار ميكند.
سوألات مرتبط با وصول مطالبات
چرا باید به وکیل مراجعه کنم؟؟
- صرفهجویی در زمان
-عدم نیاز به حضور موکل در جلسات دادسرا یا دادگاه یا اداره ثبت
-استعلام و توقیف اموال طرف دعوی توسط وکیل
-رعایت اصول شکلی تنظیم داخواست حقوقی توسط وکیل
-برخورداری وکیل از اطلاعات حقوقی کافی
مدارک لازم جهت اقدام
-مدارک شناسایی موکل
- ارائه اصل چک و گواهی عدم پرداخت